NAVADNA NEDELJA

  

Novo zapoved vam dam:

Ljubite se med seboj!

Kakor sem vas jaz ljubil,

se tudi vi ljubite med seboj.

Po tem bodo vsi spoznali,

da ste moji učenci,

ako boste imeli

ljubezen med seboj.«

 

(Jn 13,34–35)

Marjan Turnšek

Pravzaprav sem zelo obdarovan človek. Mnogo darov prejemam in veliko ljudi mi pokaže, da me imajo radi. Med njimi ste tudi mnogi, ki tole berete. Pa sem se že kdaj zalotil ob misli, kako moram zdaj dar, ki sem ga prejel, povrniti; da ne bom ostal "dolžan". Ob današnji Jezusovi misli o ljubezni, pa sem začutil vprašanje: kaj je v ljubezni temeljno: vzajemnost ali zastonjskost, prazaprav "potratnost". V "kulturi" okoli sebe zaznam močno prisotno načelo "ti meni - jaz tebi", kar je že prešlo kar v vrednoto. Je sploh mogoče ljubiti, tako da iščem vedno neko "menjavo", ali pa je treba ljbiti "potratno".
Ob evangeliju sem spet jasno zaznal, da moram narediti bratu in sestri to, kar je Jezus naredil meni in mi še dela. Kriterij moje ljubezni je torej zunaj konkretnega odnosa z drugim človekom. Jezus uči ljubiti potratno: sejalec seje na vse vrste zemljo (Mt 13,3-9), delavci zadnje ure dobijo enako kot drugi (Mt 20,1-16), žena, ki mazili Jezusu noge in jo Juda kritizira (Mr 14,3-9) ...
Zanimiva je ta potreba, da bi tudi v ljubezni vedno igrali na "dve igri", da bi lahko "poravnali račune". Da bo vsaj "neodločeno". Nikakor ne bi radi pristali v "rdečih številkah" pri izkazovanju ljubezni. A zares ljubiti ni mogoče drugače kot potratno, v "rdečih številkah". Zares odrastemo, ko dojamemo to Jezusovo logiko ljubezni in jo začnemo živeti. Otrok je namreč še sklonjen k sebi in le nad svoje potrebe in še ne vidi drugega. A to je zanj del poti vzgoje iz posledic izvirnega greha v držo ljubezni. Hudo pa je, če se ta drža zavleče v kasnejša leta navidezno odraslih.
Vzajemnost (recipročnost) nas lahko naredi dobre državljane, nikakor dobrih kristjanov. Kot Juda: dober državljan, ki naznani Jezusa oblastem, v blagajni pa dela obračun, da ne bo potrate. A v temlju ostaja tat in izdajalec.
V tednu, ki prihaja, bom še odgovarjal na vprašanje: na kakšen način ljubim - vzajemen ali potraten; in še naprej razmišljal o svojih notranjih reakcijah, ko me dobri ljudje obdarujete. 
In ... seveda se bom tudi pripravljal na volitve prihodnjo nedeljo: z molitvijo k Svetemu Duhu in spozavnaju programov kandidatov za tiste, ki bodo tudi mene zastopali v Evropi.

 
 
 

 

 

 

You are here
Sprejmem pikotke za to spletno stran.

EU Cookie Directive Module Information